Sitruunainen kristallipitko

Tästä ehkäpä keväinen pulla pääsiäispöytään? Ihanat, pehmeät kristallipullat ovat suosikkipullaani heti äidin voisilmäpullien jälkeen, ja niistä tulikin idea simppeliin mutta juhlavaan pitkoon. Tästä tuli oikein kiva! Sitruuna tuo kivaa vivahdetta pullataikinaan ja pinnan sokerointi kruunaa maun. Reseptin myötä jäävät pari sitruunaa voit käyttää muihin leivonnaisiin tai laittaa jo siman tulemaan :)  Ohje on kananmunaton ja se on helposti muokattavissa vegaaniseksi. Itsekin käytin taikinaan margariinia (voit käyttää kiinteän rasvan tilalla pari desiä rypsiöljyä), kasvirasvalla pullataikinasta tulee todella pehmeää.  Ohjeella saat kaksi isoa pitkoa tai neljä pientä. Tai vaikkapa yhden ison pitkon ja pellillisen pikkupullia. Niissäkin sitruuna toimii mukavasti. Kuvissa olevan pitkon letitin neljällä säikeellä. Mukavaa pääsiäisviikkoa ja kevättä!



Sitruunainen kristallipitko 
  • 1 dl vaniljakastiketta
  • 4 dl vettä
  • 2 dl sokeria
  • 2 tl suolaa
  • 2 rkl kardemummaa
  • 2 luomusitruunan kuori
  • 13 dl vehnäjauhoja
  • 2 pss kuivahiivaa
  • 150 g voita tai margariinia
      25 g voita
      erikoishienoa sokeria

Lämmitä vaniljakastike ja vesi yhdessä reilu kädenlämpöiseksi (noin +40°). Pese sitruunat ja raasta kuoret hienoksi muruksi. Lisää nesteeseen sokeri, suola ja kardemumma sekä sitruunankuori. Sekoita niin, että sokeri liukenee. Sekoita kuivahiiva osaan jauhomäärää. Sekoita vispilällä nämä jauhot nesteseokseen, kun taikina käy paksummaksi, siirrä taikina yleiskoneeseen tai vaivaa käsin. Lisää jauhoja vähitellen, vaivaa kimmoisaksi ja tasaiseksi, koneella kunnes alkaa irtoilla kulhon reunoista. Jauhoissa on eroja, voit joutua lisäämään hieman määrää tai jopa vähentämään. Taikina kannattaa jättää mahdollisimmam pehmeäksi, mutta muotoiltavaksi. Vaivauksen loppuvaiheessa lisää rasva, vaivaa tasaiseksi. Peitä taikinakulho kostealla liinalla ja anna kohota melkein kaksinkertaiseksi. Muotoile pitkot ja kohota jälleen. Paista 190° uunin keskitasolla 20-25 minuuttia. Heti uunista oton jälkeen voitele voisulalla ja ripottele päälle erikoishienoa sokeria.

Kommentit