Toffeetaatelikakku

Enää kaksi yötä jouluun... Jos minulle jokin tuoksu keittiössä tietää varmaa joulufiilistä, on se taatelikakku. Leivontavaiheessa voisin nautiskella taateli-voimössön tuoksua loputtomiin. Klassinen taatelikakku on aina ihana ja teen sitäkin jouluksi, mutta viime jouluna ajattelin lisätä vielä vähän jotain.

Yksi ikirakkauteni on toffee. Joten taateli + toffee on juuri niin ihana yhdistelmä kuin voi kuvitellakin. Tämän kakun taustalla on klassinen englantilainen jälkiruoka sticky toffee pudding. Siinä kakku kumotaan paiston jälkeen vuuasta ja päälle kaadetaan toffeekastike. Minä halusin toffeeta vielä vähän enemmän ja isompaan rooliin. Toteutin toffeetaatelikakun vähän poke cake -tyyppisesti ja paistoin vielä kastikkeen lisäämisen jälkeen hieman. Voi ihana taatelikakku ja ihana joulunodotus! <3

                  

Toffeetaatelikakku


  • 2,5 dl vettä
  • 250 g (1 pkt) kivettömiä kuivattuja taateleita
  • 1 tl soodaa
  • 75 g voita
  • 1,25 dl sokeria
  • 2 luomumunaa
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 2,75 dl vehnäjauhoja
Vuoraa leivinpaperilla noin yhden litran vetoinen leipävuoka.

Laita kattilaan vesi ja taatelit. Kuumenna kiehuvaksi, ja kun seos alkaa kiehua, pienennä lämpöä. Anna kiehua noin viisi minuuttia, kunnes taatelit ovat soseutuneet ja massa on paksua. Jos seos kupliessaan kovin räiskii, laita päälle leivinpaperin pala.

Kun seos on paksuuntunut ja taatelit sosetta (pienet palat eivät haittaa), ota levyltä ja lisää seokseen sooda ja voi. Jätä voi sulamaan kuumaan seokseen, sekoittele välillä. Anna jäähtyä 15-20 min välillä sekoitellen. Laita uuni kuumenemaan 170 asteeseen.

Lisää jäähtyneeseen seokseen kananmunat, sekoita tasaiseksi. Yhdistä vehnäjauho ja leivinjauhe ja kääntele seokseen. Taikina on melko löysää. Kaada leivinpaperoituun vuokaan. Paista uunin keskitasolla noin 40-45 min, tai kunnes kakku on keskeltä vielä selkeästi alikypsä (ei kuitenkaan aivan raakaa taikinaa). Ennen tätä, kakun oltua uunissa noin 15 min ala keitellä toffeekastiketta.

  • 0,5 dl sokeria
  • 0,5 dl fariinisokeria
  • 50 g voita
  • 1,2 dl kuohukermaa
Laita kaikki ainekset kattilaan, kuumenna kiehuvaksi. Kun seos kiehuu, pienennä lämpöä ja anna kiehua rauhallisesti 10-15 min välillä sekoitellen.

Ota kakku uunista (sen oltua siellä 40-45 min), ja töki siihen reikiä esim lusikan varrella. Älä tökkää ihan pohjaan asti. Kaada toffeeta kakun päälle hiljaksiin niin, että kastiketta valuu myös reikiin ja täyttää ne. Lopuksi kaada ohut kerros toffeeta myös kakun päälle. Laita uuniin vielä noin vartiksi.

Ota uunista ja anna jäähtyä vuoassaan.



Kommentit

Lähetä kommentti