Paistettu kurpitsajuustokakku kanelikinuskilla

Tajusin vähän aikaa sitten, etten ole koskaan leiponut mitään kurpitsasta. Nyt kun on syksy ja kurpitsat sesongissa, ajattelin kokeilla. Lähikaupasta löytyi myskikurpitsaa, joten aloin miettiä reseptiä, jossa sitä käyttäisin. Päätin pysyä mukavuusalueellani juustokakuissa. Olen aina yhdistänyt paistettuihin juustokakkuihin ihanaa kinuskia eri variaatioissa. Kurpitsan kaveriksi sopivat ihanat tummat mausteet kuten kaneli, kardemumma ja muskottipähkinä. Tässä kakussa päätin käyttää mausteena kanelia, mutta en kakkumassassa vaan pohjassa ja kinuskissa. Kanelikinuskista tuli ihanaa, tummaa ja sopivan mausteista!

Kakussa kurpitsa ei ole hallitseva maku, vaan se tuo mukavaa makeutta ja syksyn säväystä. Pariksi sopii fariinisokeri tuomaan kinuskista vivahdetta. Halutessaan kakkumassaan voi lisätä ripauksen jauhettua muskottipähkinää. Kurpitsaa saa myös valmiina soseena tölkissä, mutta minä tykkään tehdä soseet itse. Se ottaa oman aikansa lisää leivontaan, mutta on mukavaa ja maku itse tehdyissä on aina parempi kuin säilykkeissä.

Tämän kurpitsakakun makumaailma on simppeli, mutta taatusti syksytunnelmaa nostava! Kinuski kannattaa kaataa kylmän, jääkaapissa tekeytyneen kakun päälle tuoreena ja hieman lämpimänä. Ihana yhdistelmä!


Paistettu kurpitsajuustokakku & kanelikinuski

pohja
  • 200 g digestivekeksejä
  • 75 g voita
  • 2 rkl fariinisokeria
  • 3 rkl kanelia
kakkutäyte
  • 450 g myskikurpitsaa (reilu 3 dl soseena)
  • 400 g maustamatonta tuorejuustoa
  • 150 g ranskankermaa
  • 2 rkl maissitärkkelystä
  • 0,75 dl hienoasokeria
  • 0,5 dl fariinisokeria
  • 2 luomumunaa
kinuski
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1,5 dl fariinisokeria
  • 2,5 tl kanelia
Ota ensimmäisenä kakkumassan tuorejuustot ja ranskankerma huoneenlämpöön.

Aloita kurpitsan keittämisestä. Kuori ja kuutioi myskikurpitsa. Huomaa, että paino pitää ottaa kuutioista - eli painossa ei ole mukana siemenkota siemenineen (vinkki! siemenet kannattaa ottaa talteen ja syödä terveellisenä naposteltavana sellaisenaan tai esim myslin seassa jugurtissa). Kokonaisesta kurpitsasta pitää tätä varten ottaa noin 2/3. Laita kuutiot ja 1,5 dl vettä kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Kun vesi alkaa kiehua, pienennä levyn lämpö pienimmälle ja laita kansi päälle. Anna kiehua itsekseen 15-20 min, kunnes kuutiot pehmenevät. Tee tällä välin kakun pohja.

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Vuoraa 24 cm irtopohjavuoka leivinpaperilla. Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita keskenään keksimurska, voisula, fariinisokeri ja kaneli. Painele seos leivinpaperoidun vuoan pohjalle. Kun uuni on lämmin, paista pohjaa 10 min. Laita sivuun ja tee kurpitsasose ja kakkumassa. Laske uunin lämpötila 150 asteeseen.

Kun kurpitsakuutiot ovat pehmenneet, kaada jäljellä oleva vesi pois ja muussaa kurpitsa. Soseuta blenderissä tai sauvasekoittimella. Laita sivuun jäähtymään vähäksi aikaa. Vatkaa kulhossa tuorejuusto, ranskankerma ja maissitärkkelys huolella sekaisin. Lisää sokerit ja kurpitsasose. Vatkaa sekaisin. Lisää massaan kananmunat, sekoita pienellä teholla sekaan. Älä vatkaa kovaa, ja lopeta heti kun munat ovat kunnolla sekoittuneet. Liian voimakas ja pitkä vatkaus saa aikaan kakun pinnan halkeamisen uunissa, koska massaan menee liikaa ilmaa. Kaada kakkumassa pohjan päälle vuokaan.

Paista kakkua noin tunti. Sen jälkeen laita lämpö pois päältä uunista, raota hetkeksi uunin luukkua ja jätä kakku jälkilämpöön reiluksi puoleksi tunniksi. Ota uunista, anna jäähtyä huoneenlämmössä ja siirrä sitten jääkaappiin.

Ennen kakun tarjoilua tee kinuskikastike. Laita kattilaan kerma, fariinisokeri ja voi. Kuumenna kiehuvaksi ja sekoittele, kunnes voi sulaa. Kun seos alkaa kiehua, pienennä lämpöä niin että kinuski kiehuu rauhallisesti. Keitä välillä sekoitellen noin 20 min, kunnes seos on paksuuntunut hieman. Ota liedeltä ja sekoita kinuskiin kaneli. Anna jäähtyä hetki ja kaada kakkupalojen päälle. Kinuski on herkkua myös sellaisenaan tai esimerkiksi jäätelön kanssa :)



Kommentit

  1. Tää on kyllä todella mielenkiintoinen resepti! En oo koskaan leiponut kurpitsasta mitään. Mutta tää näyttää ja kuulostaa ihan superhyvältä ♥ Ja tuo kanelikinuski -pakko saada sitä jossain muodossa! :D Miten ei oo koskaan tullut mieleen, mä rakastan kanelia yli kaiken ♥

    VastaaPoista

Lähetä kommentti