Kinuskiset puolukka-kaurapalat

Syksy on lempivuodenaikani. Vaikka onkin hieman surullista, että luonto alkaa lakastua talven tieltä, on se samalla hurjan kaunis ja värikäs. Puhumattakaan syksyn tuomasta sadosta, marjoista ja kotimaisista omenista. Metsät ovat nyt täynnä puolukkaa. Happaman puolukan pyhä, täydellinen makupari on tietenkin makea kinuski. Tässä piirakassa kaura antaa mukavaa rapeutta happaman makealle sydämelle.

Kaapissa kökötti vajaa purkki karamellisoitua kondensoitua maitoa, joten aloin miettiä millaiseen leivonnaseen sen voisi käyttää. Niitä on toki monia, mutta halusin kehitellä jotain uutta, mitä en ollut vielä kokeillut. Kondensoidusta maidosta keitetty kinuski on tähän täydellisen paksua, kovin ohutta ei kannata käyttää koska se imeytynee pohjaan kokonaan. Tässä kinuskissa ei myöskään ole lainkaan rasvaa, joten pohjasta ei tule voissa lilluvaa.

Jos kaupastasi ei löydy valmiiksi karamellisoitua kondensoitua maitoa, voit keittää kondensoidusta maidosta kinuskin itsekin. Eli iso kattila täyteen vettä, kondensoitu maitotölkki sinne, ja kiehumaan noin kolmeksi tunniksi. Huolehdi, että tölkki on koko ajan veden peitossa. Anna tölkin jäähtyä ennen avaamista. Tässäpä siis piirakka, joka on suorastaan syksyn perikuva!



Kinuskiset puolukka-kaurapalat

11x35 cm irtopohjavuoka

  • 2 dl vehnäjauhoja
  • 3,5 dl kaurahiutaleita
  • 0,5 tl leivinjauhetta
  • 1 dl sokeria
  • 0,5 dl fariinisokeria
  • 1 tl vanilliinisokeria
  • 125 g voita

  • n. 1 dl paksua kinuskia
  • n. 2,5 dl puolukoita

Laita vuoan pohjalle ja vähän reunoille leivinpaperi. Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Sekoita vehnäjauhot, kaurahiutaleet, leivinjauhe ja sokerit. Nypi sekaan kuutioitu voi (saa olla kylmää tai huoneenlämpöisen pehmeää, ei kuitenkaan sulanutta). Sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Painele reilu puolet taikinasta vuoan pohjalle. Esipaista pohjaa noin 10 minuuttia. Ota uunista ja jätä uuni päälle. Painele pohjaa kevyesti lusikalla niin, että siihen jää ohuet reunukset (kuva alla). Levitä kinuski pohjan päälle, kaada puolukat tasaisesti päälle. Ripottele loput taikinasta paloina päällimmäiseksi. Paista keskitasolla uunissa noin 25 min.

Maistuu sekä lämpimänä että kylmänä. Säilyy huoneenlämmössä, ehkä jopa parasta seuraavana päivänä!



Kommentit

  1. Tää oli aivan super herkkua! Suosittelen ��

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Kati, mahtavaa että tykkäsit! Kivaa syksyä :)

      Poista

Lähetä kommentti