Millionaires Brownies eli toffeebrownie

Ensimmäisen reseptin aika! Tämä jos jokin on kunnon sokerihiiren unelma. Leivonnainen on todella tuhtia, joten se on riittoisaa pieniksi paloiksi leikattuna.

Minun suosikkiherkkujani ovat ehdottomasti suklaa ja toffee. Joten, kun yhdistää tahmean, suklaisen brownien ja paksun toffeekerroksen, ja päälle vielä vähän lisää suklaata, on vastuttamattomuus taattu. Ja mikä se sitten on? Se on Millionaires Brownies! Taustalla tässä on klassikko Millionaires Shortbread eli murotaikinapohjalla toffeekerros ja suklaata. Tässä reseptissä murotaikinan korvaa brownie.

Alkuperäinen idea tähän leivonnaiseen on ihanasta Jane's Patisserie -blogista, minä tein tähän oman reseptini ja pieniä muutoksia. Esimerkiksi toffeessa käytetty "golden syrup" on käsittääkseni aika vieras tuote Suomessa. Lisäksi tein brownien omalla vanhalla suosikkireseptilläni (tuplasuklaa).

Reseptissä on muutama vaihe ennen kuin tulee valmista, mutta usko pois, tämä on todella helppo tehdä. Myös tuo suklaiden kuviointi :)



Millionaires Brownies

brownie


  • 180 g voita
  • 100 g tummaa suklaata
  • 100 g maitosuklaata
  • 3 luomumunaa
  • 2,5 dl hienoasokeria
  • 1,75 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl tummaa kaakaojauhetta
  • (150 g maitosuklaata rouhittuna/hippuina)
Lämmitä uuni 170 - 175° riippuen uunisi tehosta (itselläni on aika ärhäkkä uuni, joten pidin 170°ssa). Vuoraa n. 24x24 cm neliskanttinen vuoka leivinpaperilla.

Laita kattilaan voi ja suklaat. Pidä levyllä miedolla lämmöllä, kunnes suklaat ovat sulaneet ja seos on tasaista. Nosta sivuun jäähtymään.

Vatkaa sähkövatkaimella munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Kaada munavaahtoon voi-suklaaseos ja kääntele nuolijalla sekaan. Sekoita keskenään vehnäjauhot ja kaakaojauhe, kääntele myös ne taikinaan. Tässä vaiheessa voit halutessasi lisätä taikinaan myös maitosuklaarouheen/hiput. Jos rouhit suklaan, jätä palat melko reilun kokoisiksi.

Kaada taikina leivinpaperoituun vuokaan, paista 25-30 minuuttia. Tarkista tikulla kypsyys! Ota brownie uunista siinä vaiheessa, kun reunat ovat alkaneet kypsyä, eli puutikkuun ei tökätessä jää juuri tahmaista taikinaa, mutta keskellä on vielä taikinamaisen pehmeää. Brownie ei saa paistua liikaa, muuten se kuivahtaa eikä makukaan ole yhtä kiva. Paistoaika on uunikohtainen, ja aika riippuu myös käytetyn vuoan koosta. Itse tein tämän nyt vähän pienempään vuokaan, jolloin siitä tuli tietysti paksumpi ja paistoaika piteni hieman.

Anna jäähtyä vuoassaan kokonaan.

toffee

  • 1 tölkki (~400 g) kondensoitua maitoa
  • 125 g voita
  • 4 rkl fariinisokeria
Laita kattilaan kondensoitu maito, voi ja sokeri. Pidä miedolla lämmöllä, kunnes sokeri ja voi ovat sulaneet. Sekoittele välillä, jottei seos pala pohjaan.

Kun seos on tasaista ja ainekset sulaneet, käännä levyn lämpöä isommalle ja kuumenna kiehuvaksi. Kun seos kiehuu, voit laskea levyn tehoa. Seoksen pitää kuitenkin jatkaa kiehumista. Tässä vaiheessa sekoita toffeeta koko ajan! Kiehuessaan tämä palaa todella helposti kiinni pohjaan. Kunhan sekoittelet huolella pohjia myöten, ei hätää ole. Varo ettei seosta roisku iholle, se on todella kuumaa!

Keitä n. 10 minuuttia. Toffee on valmista, kun se on saanut hieman karamellimaista väriä ja on paksuuntunut.

Kaada ja levitä toffee jäähtyneen brownien päälle. Anna jähmettyä kokonaan.

Kun toffee on jähmettynyt, sulata vajaa 200 g maitosuklaata ja 120 g valkosuklaata. Kaada ensin maitosuklaata toffeen päälle tasaisesti, koko alueelle. Kaada sitten valkosuklaata maitosuklaan päälle läiskinä (älä peitä valkosuklaalla maitosuklaata kokonaan). Vetele sitten esim. voiveitsellä kuvioita suklaaseen. Eli kasta vain veitsen kärki pintaan ja pyörittele kevyesti ees taas. Kun olet valmis, siirrä vuoka jääkaappiin jähmettymään.

Nauti! :)

Kommentit

  1. Tää näyttää siis niin ihanalta ja täydelliseltä, tässä on just kaikki mitä leivonnaiselta vaaditaan! ♥ Ja brownie tosiaankin on parasta, kun sitä ei paista liikaa. Laitoin kirjanmerkkeihin heti talteen ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tämä on kyllä itelläkin noussut yhdeksi ehdottomista suosikkiresepteistä heti ekasta kokeilusta! Aika täydellinen yhdistelmä!

      Poista
  2. hei, vaikuttaa aivan ihanalle!! Pakko tehdä, mutta ennen sitä, onko tuo kondensoitu maito sitä litkua. jota keittämällä tulee kinuskia vai sitä valmiiksi kinuskin oloista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, ja kiitos kommentista! Toivottavasti leivonnainen täyttää odotukset :) Tässä tarkoitetaan tosiaan sitä maitomaista litkua, eli ei kinuskia. Tässä sitä ei kuitenkaan tarvitse keitellä suljetussa purkissa tuntikaupalla, vaan voin ja fariinisokerin kanssa siitä tulee ihana toffee nopeasti. Valmiiksi kinuskiksi keitetystä maidosta käytetään yleensä nimitystä karamellisoitu kondensoitu maito. :) Kivaa viikkoa!

      Poista
  3. Voi Tuulia! Vähän liian ihania juttuja täällä... Äiti vinkkas, ja täällähän mää ny pyörin lopun yötä syömässä silmilläni ;) t.T

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heii kiva että olet täällä! :) En tajunnutkaan ettei sun kanssa ole ollut puhetta tästä. Ihan aluillaan tämä on, josko sitä vähitellen sais juttuja lisää :)

      Poista

Lähetä kommentti