Joulukakku

Joulu on ihan pian täällä, ja rakastan joulua ja sen odotusta leivonnaisineen, mutta tajusin viime viikonloppuna miten olenkaan myöhässä joululeivonnaisten kanssa. Piti väsäillä sitä sun tätä blogia varten, mutta kappas kävikin jälleen niin että meno on ollut aika haipakkaa eikä juuri ole ehtinyt leipomaan... Mutta ehtiihän tässä pari reseptiä vielä jakamaan!

Tämän kakun pohjana on ihanan murean ihannekakun resepti. Lisäsin perusreseptiin jouluisia mausteita ja smetanaa tiivistämään kakkua. Kyllä, smetanaa. Valmiissa kakussa smetana ei maistu, mutta se lienee kakun täydellisen rakenteen salaisuus. Pinnasta mureaa ja sisältä niin unelmanpehmeää. Itse en pipareista niin välitä, mutta tykkään piparkakkumausteista muissa leivonnaisissa. Tässä kakussa maistuu sopivasti joulu! Puhumattakaan ihanasta kotona leijailevasta tuoksusta. Ihanaa jouluviikkoa!


Jouluinen pehmeä kahvikakku


vinkki! Jos teet kakun ns. tavallisen kokoiseen eli noin 1,5 litran vuokaan, tee resepti 2/3 kokoisena. Minä käytän Nordic Waren vuokia, jotka ovat yli 2-litraisia.
  • 200 g voita
  • 1,5 dl vettä
  • 4 munaa
  • 4,5 dl sokeria
  • 1 prk (120-150 g) smetanaa
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl kanelia
  • 2,5 tl piparimaustetta
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl ruokasoodaa
Laita vesi pieneen kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Kun vesi kiehuu, ota pois levyltä ja lisää voi kuutioina sulamaan veteen. Jätä sivuun jäähtymään hieman.

Voitele kakkuvuoka huolellisesti voilla ja jauhota kevyesti vehnäjauhoilla tai korppujauhoilla.

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Kun vaahto on valmis, lisää joukkoon voi-vesiseos ja smetana. Vatkaa hitaasti sekaisin. Yhdistä kuivat aineet omassa kulhossaan, ja kääntele munavaahtoon muutamassa osassa.

Kaada taikina vuokaan, paista 165 asteessa noin 1 h 10 min (pienemmässä vuoassa noin tunti, tarkkaile kakkua).


Kommentit